Właściwości oraz zastosowanie kokosa

Konjac makaron – bee.pl jest tradycyjnym azjatyckim produktem, który nie zawiera cukru, glutenu ani kalorii. Jego głównym składnikiem jest błonnik, dokładniej glukomannan, który nie ulega trawieniu, dając tym samym uczucie sytości. Polecany jest szczególnie dla osób na diecie ograniczającej spożycie węglowodanów, ale może z powodzeniem stanowić uzupełnienie każdego zdrowego jadłospisu.

Czym charakteryzuje się makaron konjac?

Makaron konjac wyróżnia się na tle innych przede wszystkim tym, że nie posiada praktycznie kalorii. Dodatkowo nie zawiera glutenu ani konserwantów. Konjac jest doskonałym źródłem witaminy A, E, C, D oraz witamin z grupy B. To także bogactwo wielu drogocennych pierwiastków, takich jak wapń, żelazo, miedź, fosfor oraz potas. Dzięki wysokiej zawartości błonnika jest propozycją na sycący i niskokaloryczny posiłek.

Dla kogo polecany jest makaron konjac?

Niskokaloryczny makaron konjac polecany jest przede wszystkim dla osób stosujących dietę ograniczającą podaż węglowodanów w jadłospisie. Jako jedyny makaron dozwolony jest na restrykcyjnej diecie ketogenicznej. To także doskonały zamiennik tradycyjnego makaronu dla tych, którzy chcą zadbać o linię i zrzucić nadprogramowe kilogramy. Błonnik daje uczucie sytości, zmniejszając uczucie głodu i zapobiegając podjadaniu pomiędzy posiłkami. Jego właściwości docenią również alergicy, którzy nie tolerują glutenu, laktozy oraz jaj.

Jak przygotowywać makaron konjac?

Konjac nie posiada wyraźnego smaku i chłonie aromat przygotowywanej potrawy. Z tego względu, można przygotować go na wiele sposobów, dodając do ulubionego sosu z mięsem lub warzywami. Przed przygotowaniem należy go przepłukać pod zimną wodą, a następnie dodać do przygotowywanej potrawy. Nie wymaga gotowania, jest gotowy do spożycia od razu po wyjęciu z opakowania. Dobrze komponuje się z sosami na bazie pomidorów i śmietany, co pozwala na jego wykorzystanie podczas przygotowywania tradycyjnej carbonary lub bolognese. Dzięki znikomej ilości kalorii nawet podczas niskokalorycznej diety można pozwolić sobie na spożywanie ulubionych dań makaronowych, bez obawy o dodatkowe kilogramy!