Właściwości lecznicze mleka kokosowego

Coconaut milk produkowane jest z miąższu wydobytego ze skorupy orzecha kokosowego. Podstawowym składnikiem mleka kokosowego są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Przypisuje się im wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Mleko kokosowe można z powodzeniem przygotować samemu na bazie wiórków kokosowych. Coconaut milk wytwarza się z miąższu kokosowego orzecha, dzięki połączeniu stałego miąższu z wodą. Cechuje się białym kolorem, kremową gęstą konsystencją oraz charakterystycznym kokosowym smakiem i aromatem.

W jaki sposób powstaje mleko kokosowe?

Coconaut milk otrzymuje się za pomocą mechanicznej ekstrakcji miąższu kokosa wraz z dodatkiem wody. Skład mleka kokosowego uzależniony jest od ilości wody, którą należy użyć do ekstrakcji. To wpływa na uzyskaną konsystencję oraz zawartość tłuszczu. W procesie jednoetapowej ekstrakcji uzyskuje się mleko zawierające 52 procent wody, a także 38 procent tłuszczu. Mleko kokosowe to emulsja, która nie ulega rozwarstwieniu się dzięki naturalnie zawartym emulgatorom. Przemysłowa produkcja mleka obejmuje kilka etapów. W pierwszej kolejności następuje oczyszczenie orzechów kokosowych, następnie procesowi podlega rozwiercenie oraz wydobycie wody kokosowej. Kolejnym etapem jest zdejmowanie łupin za pomocą specjalnie przystosowanej maszyny. Ostatni etap produkcji mleka polega na rozdrobnieniu miąższu kokosa oraz mechaniczna ekstrakcja mleka, pasteryzacja i pakowanie do puszek. Mleko kokosowa produkowane jest w dwóch wersjach, to jest pełnotłuste oraz odtłuszczone. 

Właściwości lecznicze mleka

Ze względu na nasycone kwasy tłuszczowe oraz na to, że mleko kokosowe jest wysokokaloryczne, włączenie go do diety odchudzającej lub prozdrowotnej może budzić spore wątpliwości. Jednak badania naukowe pokazują, że coconaut ma korzystne właściwości lecznicze.